Een opvallende kleurenpracht: de wondermooie dieren in de nieuwe LEGO® Ideas De insectencollectie

De pracht van de natuur valt maar moeilijk te beschrijven. Van de grootste tot de kleinste dieren, de kleuren en vormen die je vindt in de natuur zijn vaak even spectaculair als divers, en nergens valt die diversiteit meer op dan in de wondere wereld van insecten.

Als eerbetoon aan deze prachtige wezens zijn we trots de LEGO® Ideas De insectencollectie te kunnen voorstellen.

Met meer dan 10.000 stemmen op LEGO Ideas zal deze set natuurliefhebbers zeker niet onberoerd laten. We hebben zelfs een insectenexpert uitgenodigd om ons meer te vertellen over deze kleine vriendjes.

DE VERSCHILLENDE INSECTEN

"Insecten zijn een belangrijk deel van een gezond ecosysteem", vertelt Mark Gurney, Data Scientist bij de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB).

"Heel wat insecten bestuiven planten, wat natuurlijk erg belangrijk is voor ons voedsel, onze fruitbomen en allerlei gewassen."

De set bevat vijf schitterende insecten: drie grote en twee kleinere verborgen exemplaren, allemaal nagenoeg op ware grootte.

De prachtige blauwe morphovlinder fladdert meestal door de jungles van Midden- en Zuid-Amerika en op bepaalde Caribische eilanden, maar vanaf nu kun je zijn delicate kleurenpracht ook bij je thuis bewonderen.

Met zijn verstelbare, blauwgetinte vleugels rust hij op een bouwbare bloem met ernaast een kleine honingbij die de grootte van de vlinder extra in de verf zet.

De LEGO® blauwe morphovlinder naast zijn echte tegenhanger.

De machtige Herculeskever leeft in dezelfde regio, maar is veel minder delicaat. Het is de langste kever ter wereld en een van de grootste vliegende insecten, met indrukwekkende hoorns die langer zijn dan zijn lichaam.

Hij heeft zijn naam te danken aan Hercules, de mythologische krijger die beroemd is om zijn enorme kracht. Die naam is welverdiend, want de Herculeskever kan tot 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen. Behoorlijk indrukwekkend, niet?

"De larven van de Herculeskever helpen leefomgevingen gezond te houden door zich te voeden met rottend hout. Bijna alle insecten die dood hout eten, hebben schimmels nodig om het te helpen afbreken", legt Mark uit.

De biomen (de fysieke leefomgevingen) van de insecten komen in de LEGO set ook duidelijk aan bod. De Herculeskever rust bijvoorbeeld op een van LEGO stenen gemaakt stuk hout – zijn favoriete voedsel – waaruit twee blauwe paddenstoelen groeien die de cruciale rol van schimmels benadrukken.

Dan is er nog de volledig verstelbare Chinese bidsprinkhaan, met twee gelede voorpoten waarmee je hem in zijn kenmerkende 'biddende' positie kunt neerzetten. Heb je trouwens het zevenstippelig lieveheersbeestje opgemerkt? Het houdt maar beter voldoende afstand als het niet wil worden opgegeten.

Voor elk model zijn er aparte bouwinstructies, dus kun je de set alleen of samen met een andere insectenkenner bouwen.

DE ROL VAN INSECTEN

Bepaalde insecten mogen dan klein zijn, hun rol in onze wereld is dat allerminst. Naast bestuiving vervullen ze een cruciale rol in heel wat andere aspecten van ons leven: ze vormen de basis van onze voedselketen, ruimen dood hout op en zorgen voor een gezonde bodem waarin planten en bomen optimaal groeien.

Bij de set krijg je zelfs een LEGO honingbij!

Maar ondanks hun belangrijke rol ziet de toekomst er voor insecten niet bepaald rooskleurig uit.

"Het is eigenlijk erg zorgwekkend", gaat Mark verder. "Er lijken al veel minder insecten te zijn dan toen ik nog jonger was. Er zijn er al zoveel verdwenen."

"Het zevenstippelig lieveheersbeestje is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende insecten in het Verenigd Koninkrijk, maar hun aantal lijkt af te nemen. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn om bladluizen die tuinplanten opeten onder controle te houden."

Insecten spelen ook een cruciale rol in hoe we in het dagelijkse leven met de natuur omgaan. Wat zou kunnen helpen, is dat we meer over insecten leren en van ze leren houden, en Mark hoopt dat deze nieuwe set in dat opzicht echt een verschil kan maken.

"Als het mensen inspireert, als het de notie doorprikt dat insecten saai of een beetje vies zijn, dan is dat fantastisch", aldus Mark. "Als het mensen naar buiten brengt om naar insecten op zoek te gaan ... geweldig. Je weet maar nooit, misschien inspireert de set iemand om ooit voor de RSPB of iets dergelijks te gaan werken."

Er zijn zoveel redenen waarom we insecten zouden moeten verwelkomen in onze buitenruimtes. We kunnen ze aantrekken door gewoon insectvriendelijke planten en bloemen te planten of door insectenhotels voor ze te bouwen.

Haal dus snel de LEGO Ideas De insectencollectie set in huis en maak kennis met de wondere wereld van insecten!

Je kunt zelfs naar de Insectengeluiden playlist luisteren terwijl je bezig bent...

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD