LEGO Piano helpt bij het geven van pianoles

Probleem opgelost: hoe LEGO® stenen Donny geholpen hebben om pianoles te geven

Toen hij vroeger achter zijn vleugelpiano zat en zacht de toetsen aansloeg, had Donny Chen er geen idee van dat hij op een dag een echte LEGO® set zou ontwerpen.

Donny werkt als pianoleerkracht en professionele pianostemmer in Melbourne, Australië en is een toegewijde vader en echtgenoot.

In tegenstelling tot vele andere AFOLs (Adult Fans Of LEGO) had hij als kind zelf nooit een LEGO set omdat ze zich die thuis niet konden veroorloven. Pas toen hij een elftal jaar geleden voor het eerst begon te werken, kocht hij zijn allereerste LEGO set: de LEGO Technic Off-Roader – een terreinwagen die bij hem thuis nog steeds op een wandplank staat te pronken.

“Ik stond toen echt te kijken van alle functies en tandwielen en bewegingen die eraan te pas kwamen.”

Dat was de start van zijn LEGO passie.

Afwijken van de instructies

“Het boeiende aan bouwen met LEGO stenen ... is dat je tijdens het bouwen van de set de instructies kunt volgen, maar ook ... iets volledig anders kunt bouwen. Daarom beleef ik zoveel plezier aan LEGO sets, omdat ze oneindig veel mogelijkheden bieden.”

En wat blijkt? Donny is ook extreem goed in het zelf ontwerpen van sets. Zo goed zelfs dat hij als fandesigner de LEGO Ideas Vleugelpiano heeft ontworpen, met meer dan 3000 onderdelen de grootste LEGO Ideas set tot nu toe.

Het is een complex ontwerp met werkende functies, en je kunt er zelfs muziek mee maken als je hem verbindt met de gratis LEGO Powered Up app (best wel een hightech set dus ...).

Vanwaar dit idee?

“Als ik pianoles geef, vragen jonge kinderen me erg vaak wat er binnenin de piano zit.”

Hij had dus een manier nodig om theorie te doceren waarbij hij niet telkens zijn eigen piano uit elkaar zou moeten halen – alleen wist Donny helemaal niet dat hij uiteindelijk een model van LEGO stenen zou maken.

Of toch niet tot hij LEGO Ideas leerde kennen, een plek waar fans een origineel ontwerp kunnen indienen en waarvan vervolgens misschien wel een echte LEGO set wordt gemaakt. Zijn vrouw moedigde hem aan om deel te nemen ... Het ontwerp van zijn vleugelpiano kreeg voldoende stemmen en won daarna ook!

Sindsdien stond Donny in Forbes en werd hij uitgenodigd in het LEGO hoofdkantoor in Denemarken waar hij de LEGO Ideas ontwerpers kon ontmoeten – een ervaring die hem zijn hele leven lang zal bijblijven.

 

Na veel hard werk, toewijding en creativiteit vond hij eindelijk een manier om zijn studenten te helpen – en bereikte daarmee ook iets ongelooflijk bijzonders.

Waarom hij bouwen zo leuk vindt

“Naar mijn mening zijn er verschillende manieren om LEGO stenen te waarderen. Sommige mensen vinden ze gewoon erg leuk als ... blikvanger. Anderen houden er meer van om te creëren ... Ik ben zo iemand.”

Donny ziet bouwen met LEGO als een manier van problemen oplossen.

“Een eigen creatie maken is net als een puzzel maken. Je hebt een erg duidelijk beeld van waar je naartoe wil ... De LEGO elementen zijn dan je puzzelstukjes – je moet alleen maar de juiste combinaties vinden om je doel te bereiken.”

Voor volwassenen die pas beginnen met LEGO stenen, raadt Donny aan om te beginnen met een middelgrote set van ongeveer 1000 stukken.

Hij bouwt meestal ’s avonds laat wanneer hij klaar is met werken en zijn zoon en vrouw al slapen. Dan is hij 1-3 uur aan het creëren om te ontspannen en van wat welverdiende tijd voor zichzelf te genieten.

Donny bekijkt alles erg praktisch als hij met LEGO stenen bezig is, dingen die stuk gaan in huis repareren met stenen bijvoorbeeld. “Het is geen speelgoed dat alleen voor kinderen bestemd is. Het is pure creativiteit voor alle leeftijdsgroepen.”

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD